Aktualności
Pizzeria na księżycu? Tak!
Nożyce do pizzy
Pizza z maszyny
Rodzaje pizzy - ciekawostki o pizzy
Historia Pizzy
Przepis na Pizze Margherite
Sonda Co myślisz o...?
Przepis na Pizze Margherite
15 sierpień 2010Do wyboru mamy wiele rodzajów oraz grubości ciasta, każdy wybiera zgodnie z własnym upodobaniem. Tak tworzymy podstawę pizzy margherity. Możesz wybrać gotowe, upieczone ciasto ze sklepu, które znajduje się w dziale mrożonej żywności lokalnego supermarketu, albo przygotować własne, surowe ciasto na pizzę. Wybór rodzaju ciasta, którego dokonuje się by rozpocząć proces pieczenia margherity, jest bardzo ważnym elementem składowym przepisu. Wybrany typ ciasta określi, czy margherita będzie miała budowę gumowatą na grubszym cieście, czy wyjdzie z piekarnika z kruchą i chrupiącą konsystencją, która jest cieńsza i łatwiejsza, do ugryzienia. Elementy, które wchodzą w skład pizzy margherita zawierają najświeższe składniki ze sklepu. Możesz użyć ketchupu jako sosu pomidorowego i sosu z bazylii, albo możesz zrobić swój własny przy pomocy miksera, paru świeżych pomidorów oraz przypraw bazylii lub świeżych liści.
Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze:
Ciasto:
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:
• 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
• 40 g tartego sera mozzarella
• 1/2 pęczka świeżej bazylii*
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około póltorej godziny. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotuj w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, obsyp mąką, rozwałkuj na placki. Ułóż je na posmarowanej oliwą blasze, odstaw na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośniętą pizzę posmaruj sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włącz piekarnik i nagrzej go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekaj jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włoż blachę do górnej jego połowy. Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizzę posyp tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włóż do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjmij i posyp listkami bazylii. Dodatkowo wierzch pizzy możesz polać obficie oliwą z oliwek.