Aktualności

Pizzeria na księżycu? Tak!

20 wrzesień
2011
Sieć pizzzerii Domino's chce wybudować swój lokal na... księżycu. Nie, to nie jest żart, informacje o tym możemy znaleźć na oficjalnej stronie sieci pizzerii. Więcej »

Nożyce do pizzy

14 listopad
2010
Jeśli kiedykolwiek miałeś trudności z krojeniem pizzy, oto coś dzięki czemu już ich więcej nie będziesz miał. Więcej »

Pizza z maszyny

05 wrzesień
2010
Wydawać by się mogło, że to żart, jednak taka maszyna istnieje. Można w niej zamówić pizzę, tak samo jak zamawiamy napój z automatu. Wystarczy wrzucić pieniądze, poczekac 3 minuty i otrzymujemy gotową pizzę. Co więcej, nie jest to odgrzewany w mikrofalówce, gotowy i zamrożona pizzopodobny wyrób a całkowicie świeża pizza. Więcej »

Rodzaje pizzy - ciekawostki o pizzy

21 sierpień
2010
Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy. Więcej »

Historia Pizzy

18 sierpień
2010
Zobacz skąd wzięła się doskonale znana na całym świecie pizza. Więcej »

Przepis na Pizze Margherite

15 sierpień
2010
Chcesz sam zrobić pyszną pizzę według ze swoimi ulubionymi składnikami? Postępuj według naszego przepisu na podstawową pizze a na końcu dodaj własne dodatki. A może przeszedłeś na dietę i nie chcesz jeść tych wszystkich tłustych dodatków i zbędnych kalorii, które pochodzą z tłuszczu znajdującego się w wędlinach, takich jak kiełbasy, peperoni, bekon, czy szynka. Powodów może być mnóstwo, jeśli masz tylko ochotę na pyszną pizzę zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem. Więcej »
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sonda Co myślisz o...?

Jaką Ci się podoba nasza nowa strona?





Przepis na Pizze Margherite

15 sierpień 2010

Chcesz sam zrobić pyszną pizzę według ze swoimi ulubionymi składnikami? Postępuj według naszego przepisu na podstawową pizze a na końcu dodaj własne dodatki. A może przeszedłeś na dietę i nie chcesz jeść tych wszystkich tłustych dodatków i zbędnych kalorii, które pochodzą z tłuszczu znajdującego się w wędlinach, takich jak kiełbasy, peperoni, bekon, czy szynka. Powodów może być mnóstwo, jeśli masz tylko ochotę na pyszną pizzę zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.

Do wyboru mamy wiele rodzajów oraz grubości ciasta, każdy wybiera zgodnie z własnym upodobaniem. Tak tworzymy podstawę pizzy margherity. Możesz wybrać gotowe, upieczone ciasto ze sklepu, które znajduje się w dziale mrożonej żywności lokalnego supermarketu, albo przygotować własne, surowe ciasto na pizzę. Wybór rodzaju ciasta, którego dokonuje się by rozpocząć proces pieczenia margherity, jest bardzo ważnym elementem składowym przepisu. Wybrany typ ciasta określi, czy margherita będzie miała budowę gumowatą na grubszym cieście, czy wyjdzie z piekarnika z kruchą i chrupiącą konsystencją, która jest cieńsza i łatwiejsza, do ugryzienia. Elementy, które wchodzą w skład pizzy margherita zawierają najświeższe składniki ze sklepu. Możesz użyć ketchupu jako sosu pomidorowego i sosu z bazylii, albo możesz zrobić swój własny przy pomocy miksera, paru świeżych pomidorów oraz przypraw bazylii lub świeżych liści.

Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze:

Ciasto:
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy i dodatki:
• 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
• 40 g tartego sera mozzarella
• 1/2 pęczka świeżej bazylii* 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około póltorej godziny. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotuj w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, obsyp mąką, rozwałkuj na placki. Ułóż je na posmarowanej oliwą blasze, odstaw na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośniętą pizzę posmaruj sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włącz piekarnik i nagrzej go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekaj jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włoż blachę do górnej jego połowy. Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizzę posyp tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włóż do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjmij i posyp listkami bazylii. Dodatkowo wierzch pizzy możesz polać obficie oliwą z oliwek.

* opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.