Aktualności

Pizzeria na księżycu? Tak!

20 wrzesień
2011
Sieć pizzzerii Domino's chce wybudować swój lokal na... księżycu. Nie, to nie jest żart, informacje o tym możemy znaleźć na oficjalnej stronie sieci pizzerii. Więcej »

Nożyce do pizzy

14 listopad
2010
Jeśli kiedykolwiek miałeś trudności z krojeniem pizzy, oto coś dzięki czemu już ich więcej nie będziesz miał. Więcej »

Pizza z maszyny

05 wrzesień
2010
Wydawać by się mogło, że to żart, jednak taka maszyna istnieje. Można w niej zamówić pizzę, tak samo jak zamawiamy napój z automatu. Wystarczy wrzucić pieniądze, poczekac 3 minuty i otrzymujemy gotową pizzę. Co więcej, nie jest to odgrzewany w mikrofalówce, gotowy i zamrożona pizzopodobny wyrób a całkowicie świeża pizza. Więcej »

Rodzaje pizzy - ciekawostki o pizzy

21 sierpień
2010
Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy. Więcej »

Historia Pizzy

18 sierpień
2010
Zobacz skąd wzięła się doskonale znana na całym świecie pizza. Więcej »

Przepis na Pizze Margherite

15 sierpień
2010
Chcesz sam zrobić pyszną pizzę według ze swoimi ulubionymi składnikami? Postępuj według naszego przepisu na podstawową pizze a na końcu dodaj własne dodatki. A może przeszedłeś na dietę i nie chcesz jeść tych wszystkich tłustych dodatków i zbędnych kalorii, które pochodzą z tłuszczu znajdującego się w wędlinach, takich jak kiełbasy, peperoni, bekon, czy szynka. Powodów może być mnóstwo, jeśli masz tylko ochotę na pyszną pizzę zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem. Więcej »
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sonda Co myślisz o...?

Jaką Ci się podoba nasza nowa strona?





Historia Pizzy

18 sierpień 2010

Zobacz skąd wzięła się doskonale znana na całym świecie pizza.

Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu gdzie wypiekano ciasto typu focaccia, zwane picea. Co prawda nazwa pizza pojawiła się na przełomie pierwszego i drugiego tysiąclecia, ale płaski okrągły placek z wczesnośredniowiecznego pieca bardziej przypominał jeszcze zwykły chleb, a droga do prawdziwej neapolitańskiej pizzy z sosem pomidorowym, pomidorami, kaparami i mozzarellą była jeszcze daleka. Nie ulega wątpliwości że miejscem narodzin pizzy jest miasto południowej części Włoch - Neapol, nazwisko osoby, która jako pierwsza przyrządziła pizze, niestety nie jest znane. Wiadomo za to skąd wzięła się nazwa jednej z najpopularniejszych pizz - Margherity... Otóż w 1889 r., kiedy Włochy znajdowały się na drodze do narodowego zjednoczenia, do miasta u stóp Wezuwiusza przybył Hubert I wraz z żoną Margharitą. Dla której miejscowy piekarz Raffaele Esposito upiekł ją z dodatkiem, zielonej bazylii, białej mozzarelli i czerwonych pomidorów, tworząc dzieło w barwach narodowych powstającego państwa, które nazwał na cześć królowej - pizzą Margheritą. Pizza kiedyś nawet trafiła do księgi rekordów Guinneessa. W owym czasie piekarze pizzy regularnie organizowali pokazowe zawody, podczas których nagradzani byli najbardziej zręczni pizzaoili, nie tylko za ich wyszukane kreacje, lecz również za akrobatyczne zdolności w podrzucaniu i łapaniu cienkich placków.

Dziś pizzę zna każdy, chrupiąca i aromatyczna w niezliczonych wariantach, od łagodnej do pikantnej, jest chętnie jedzona przez wielu z nas.