Aktualności

Pizzeria na księżycu? Tak!

20 wrzesień
2011
Sieć pizzzerii Domino's chce wybudować swój lokal na... księżycu. Nie, to nie jest żart, informacje o tym możemy znaleźć na oficjalnej stronie sieci pizzerii. Więcej »

Nożyce do pizzy

14 listopad
2010
Jeśli kiedykolwiek miałeś trudności z krojeniem pizzy, oto coś dzięki czemu już ich więcej nie będziesz miał. Więcej »

Pizza z maszyny

05 wrzesień
2010
Wydawać by się mogło, że to żart, jednak taka maszyna istnieje. Można w niej zamówić pizzę, tak samo jak zamawiamy napój z automatu. Wystarczy wrzucić pieniądze, poczekac 3 minuty i otrzymujemy gotową pizzę. Co więcej, nie jest to odgrzewany w mikrofalówce, gotowy i zamrożona pizzopodobny wyrób a całkowicie świeża pizza. Więcej »

Rodzaje pizzy - ciekawostki o pizzy

21 sierpień
2010
Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy. Więcej »

Historia Pizzy

18 sierpień
2010
Zobacz skąd wzięła się doskonale znana na całym świecie pizza. Więcej »

Przepis na Pizze Margherite

15 sierpień
2010
Chcesz sam zrobić pyszną pizzę według ze swoimi ulubionymi składnikami? Postępuj według naszego przepisu na podstawową pizze a na końcu dodaj własne dodatki. A może przeszedłeś na dietę i nie chcesz jeść tych wszystkich tłustych dodatków i zbędnych kalorii, które pochodzą z tłuszczu znajdującego się w wędlinach, takich jak kiełbasy, peperoni, bekon, czy szynka. Powodów może być mnóstwo, jeśli masz tylko ochotę na pyszną pizzę zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem. Więcej »
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sonda Co myślisz o...?

Jaką Ci się podoba nasza nowa strona?





Rodzaje pizzy - ciekawostki o pizzy

21 sierpień 2010

Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy.

Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy.

  • Pizza neapolitańska (pizza napoletana) - oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli di bufala campana, która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto narośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna. Pizza neapolitańska ma status "gwarancji tradycyjnego specjału" we Włoszech. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
    • pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również bazylię);
    • pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
    • pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
    W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
  • Pizza typu Lazio - dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2cm (taka pizza jest zazwyczaj pieczona w kuchenkach elektrycznych) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (posiada cieńszy placek, wypiekana jest na ogół w piecach opalanych drewnem).
  • Pizza sycylijska - pizza z grubym ciastem o prostokątnym kształcie, podawana z sosem pomidorowym, serem i wybranymi dodatkami.
  • Pizza biała (pizza bianca) - nie zawiera sosu pomidorowego, lecz sos biały, najczęściej na bazie mleka lub pesto. W Rzymie określenie pizza bianca odnosi się do zapieczonego chleba z dodatkiem oliwy, soli i sporadycznie z liśćmi rozmarynu.